Bescherming van milieu en biodiversiteit

Vernieuwende oplossingen ondersteunen die het milieu en de biodiversiteit helpen te beschermen.

Door de biodiversiteit te behouden, beschermen we alle levende soorten (dieren, planten…) die samen onze ecosystemen vormen. De biodiversiteit gaat vandaag achteruit door klimaatverandering, vervuiling, roofbouw, vernietiging van natuurlijke biotopen… Veel spelers spannen zich in om een antwoord te vinden op deze enorme uitdaging. Ook de Koning Boudewijnstichting zet zich in voor de bescherming van het milieu en de biodiversiteit.

Onze acties

• projecten uitwerken ten voordele van het milieu en de biodiversiteit;
  • vernieuwende oplossingen voorstellen aan filantropen die het milieu en de biodiversiteit willen helpen beschermen.

Bescherming van milieu en biodiversiteit maakt deel uit van het programma Klimaat, leefmilieu en biodiversiteit

Projectoproepen

Fonds Bikes in Brussels - Winter 2021

Steunt inspanningen van aanpassing of uitrusting van de infrastructuur ten bate van de fietsmobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

ING Fonds voor Duurzame Gebouwen

Vergroening van de gevels van openbare gebouwen om bij te dragen aan de duurzame transitie van steden, het welzijn van de bewoners en de biodiversiteit in de stedelijke ruimte

Fonds Jean Vin - Prijs Jean Vin - Projectoproep voor individuen

De jaarlijkse prijs Jean Vin bekroont een vereniging of organisatie die een actieve bijdrage levert tot het behoud van het natuurlijk erfgoed in de Hoge Venen in België

Kregen steun

Basisschool De Telescoop

Plaatsen fietsenstalling personeel en kinderen

Voor personeel en kinderen een beveiligde fietsenstalling plaatsen, aansluitend bij de visie op bewegen en gezond leven binnen de basisschool.

Parc Naturel Hautes-Fagnes-Eifel

Haies - Sentier découverte

Een ??ontdekkingsparcours creëren langs de heggen in de Hoge Venen, om mensen bewust te maken van het belang en het onderhoud van dit ecologisch netwerk.

Société Royale Forestière de Belgique asbl

TREES FOR FUTURE (Arboretums sylvicoles - forêts d'avenir)

Binnen een netwerk van proefpercelen verspreid over het land, testen welke bomen (soort, herkomst) bossen sterker maken in het licht van gezondheids- en klimaatuitdagingen.

Fondsen en filantropieformules

Soignies - Les Granges de la Gageole (Projectrekening)

Landbouwgrond verwerven voor een biodivers boerderijproject (agro-ecologie, permacultuur) dat als gemeenschappelijk goed wordt beheerd door een collectief van 15 gezinnen.

Stevoort and Jammeh-Kunda - Kermt-Stevoort (Projectrekening)

Een landbouwterrein, inclusief fruitbomen, afschermen met hagen en doornfruit; en zorgen voor compostering en bevloeiing, om de dorpsgemeenschap te voorzien van gezonde voeding.

Press Releases

Het domein van Freÿr: een voorbeeldige restauratie van het erfgoed en zijn omgeving

Het Domein van Freÿr onderging een unieke restauratie, waarin architecturaal erfgoed, ecologie en lokale economie met elkaar samengaan, met steun van het Fonds Laubespin Lagarde.

Verhalen

Wij(k)water vangt regenwater van Gentse kerkdaken op

Bescherming van milieu en biodiversiteit

Regenwater van kerkdaken recupereren voor moestuintjes is eenvoudig, niet duur, en enorm sensibiliserend, omdat het zo goed zichtbaar is.”
Pieter Van den Brande
Gents MilieuFront

Paradijs voor boomblauwtje, oranjetipje, bruine kikker en vele tinten groen

Bescherming van milieu en biodiversiteit

“De parktuin is slechts 1 hectare groot maar herbergt een mozaïek van biotopen: dit kan een paradijsje worden voor duizenden soorten fauna en flora.”
Herman Dierickx
Beheerder en natuurgids

Bonkige appels krijgen tweede leven in biomateriaal

Bescherming van milieu en biodiversiteit

“Dit biomateriaal kan mogelijk een alternatief worden dat plastics kan vervangen, bijvoorbeeld voor verpakkingsmateriaal.”
Evert Vanecht
Expertisecel Sustainable Ressources UCLL